Ciasto drożdżowe z rabarbarem i czekoladą – sprawdź nasz pyszny przepis!

Smakowite i puszyste ciasto drożdżowe to wspaniały smak dzieciństwa. Podczas pieczenia jego aromat roznosi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Ciasto drożdżowe można przygotować na wiele różnych sposobów – my przedstawiamy jeden z najlepszych, czyli z rabarbarem i słodką czekoladą. Do dzieła!

Ciasto, które nie może się nie udać

Ciasto drożdżowe nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, należy jednak poczekać aż wyrośnie. Warto również trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej i wysokiej jakości. Przed przygotowaniem ciasta należy przesiać mąkę usuwając z niej ewentualne zanieczyszczenia i dodatkowo ją napowietrzając. Dzięki temu ciasto będzie lekkie i puszyste. Najlepiej wykorzystać mąkę pszenną chlebową typ 750, jednak jeżeli akurat nie mamy jej pod ręką, z powodzeniem można zastąpić ją zwykłą pszenną. Drożdże to oczywiście podstawowy składnik ciasta. Warto użyć świeżych, jednak również dobrze można zastosować drożdże w proszku. Mleko i woda, które wykorzystamy do przyrządzenia ciasta, powinny być ciepłe, ale nie gorące! Bez wątpienia najlepszym wyborem jest masło 82% tłuszczu, które korzystnie wpływa na elastyczność ciasta i przedłuża jego świeżość. Jakie dodatki sprawdzą się w cieście drożdżowym? Praktycznie wszystkie! Wiele zależy od tego, na co mamy akurat ochotę.

Przepis na idealne ciasto drożdżowe

W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki, czyli:

  • 30 g drożdży,
  • 500 g mąki,
  • 180 ml mleka,
  • 1 tabliczka czekolady,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 25 dag masła,
  • szczyptę soli.

Podgrzewamy lekko mleko, tak aby było ciepłe ale nie gorące. Następnie dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopione masło i jajka. Ciasta drożdżowego się nie wyrabia, dlatego na samym końcu dodamy przesianą mąkę i delikatnie wymieszamy. Odkładamy na około 40 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie łączymy masę drobno z pokrojonymi kawałkami czekolady i mieszamy. Gotowe ciasto należy przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną mąki. Czekamy około 20 minut i rozkładamy na cieście kawałki rabarbaru. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Więcej inspiracji na pyszne wypieki znajdziesz na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl. Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here