Zdecydowana większość z nas uwielbia święta Bożego Narodzenia i niecierpliwie wyczekuje ich przez cały rok. Co najbardziej kochamy w świętach? Magiczną, rodzinną atmosferę, rozświetloną choinkę z leżącymi pod nią prezentami, a przede wszystkim – tradycyjne potrawy wigilijne! Niestety coraz więcej osób – z uwagi na schorzenia takie jak celiakia i alergia na gluten – nie może sobie pozwolić na świąteczną kulinarną rozpustę…
Jeśli ten problem dotyczy także ciebie lub kogoś z członków twojej rodziny – mamy dobrą wiadomość. Wystarczy nieco zmodyfikować tradycyjne świąteczne przepisy, zamieniając produkty zbożowe na ich bezglutenowe zamienniki, by móc w pełni cieszyć się smakiem świąt! Oto kilka podpowiedzi, jak przygotować wigilię bez glutenu.
- pierogi i uszka – jak wyeliminować gluten?
Dla osób cierpiących na alergię lub nietolerancję glutenu problemy zaczynają się już na samym początku tradycyjnej wigilijnej wieczerzy. O ile bowiem postny barszcz jest dla nich bezpieczny, tego samego nie można powiedzieć o pływających w nim uszkach z grzybami. Według tradycyjnego przepisu ciasto na uszka – podobnie jak to na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami – przygotowuje się z mąki pszennej.
Można jednak przyrządzić te uwielbiane przez wszystkich potrawy wigilijne w taki sposób, by były bezpieczne dla bezglutenowców. Jak to zrobić? Najprościej będzie zagnieść ciasto na uszka i pierogi z mąki ryżowej, skrobi ziemniaczanej i gorącej, prawie wrzącej wody. Wyrobione ciasto potrzebuje chwili na odpoczynek – odstaw je na kilka minut i pozwól mące spęcznieć: dzięki temu pierogi nie będą się rozpadać. Podczas lepienia może się okazać, że pierożki nie chcą się sklejać – wystarczy wtedy jednak lekko posmarować ich brzegi wodą, by ładnie się połączyły.
- kluski z makiem
Aromatyczne, słodkie kluski z makiem również mogą się okazać prawdziwą pułapką dla osób z celiakią i uczuleniem na gluten. By nie narażać siebie i bliskich na niepotrzebne kłopoty zdrowotne (z zagrażającym życiu wstrząsem anafilaktycznym na czele), musisz więc pomyśleć o alternatywnym przepisie na ten wigilijny smakołyk. Jeśli zwykle przygotowujesz kluski z makiem przy użyciu gotowego makaronu, kup taki, który nie ma w swoim składzie glutenu – w dużych sklepach i hipermarketach bez problemu znajdziesz np. makaron z mąki ryżowej, kukurydzianej czy gryczanej. Przygotowując własne kluski w domu, poszukaj zaś przepisów wykorzystujących kaszę jaglaną.
- i makowiec bez glutenu
Inne tradycyjne potrawy wigilijne, takie jak karp w galarecie, śledzie, ryba po grecku czy kapusta z grzybami, nie powinny stanowić problemu dla osób unikających glutenu. Spore wyzwanie, jeśli chodzi o przygotowanie bezglutenowej wigilii, stanowią jednak tradycyjne wigilijne słodkości. W przypadku kutii sprawa wydaje się dość prosta – pszenicę bez problemu można zastąpić np. ryżem, tak jak od stuleci robią to Białorusini, lub wypróbować bardziej nowoczesną wersję z kaszą jaglaną czy komosą ryżową.
Nieco bardziej skomplikowane wydają się bezglutenowe wypieki, ale i tutaj można sobie poradzić bez produktów zawierających gluten. Wiele możliwości w tej dziedzinie daje np. kasza jaglana – na jej bazie można przygotować choćby pyszny świąteczny makowiec. Mnóstwo ciekawych przepisów na bezglutenowe wypieki znajdziesz na popularnych kulinarnych blogach – warto poszukać tam cukierniczych inspiracji.
Życzymy spokojnych i zdrowych świąt!