Jak zrobić omlet.

Smaczny omlet na początek dnia – to świetny pomysł na śniadanie rodzinne lub we dwoje. Danie smaczne, sycące, dające energię na wiele godzin ciężkiej pracy czy nauki.
Jak zrobić omlet szybko, ale poprawnie, tak żeby był puszysty, soczysty, miękki. Do tego celu potrzebne są przede wszystkim dobrej jakości jaja kurze. Muszą być świeże, najlepiej wiejskie lub ekologiczne. Użycie jaj z chowu klatkowego może nie dać dobrego efektu – omlet będzie mieć nieładny zapach i zbyt jasny kolor.
Świeże jajka mają zwięzłe białko, które po wybiciu nie rozlewa się, trudno je oddzielić od żółtka. Sprawdzenie stopnia świeżości jest proste: jajko należy włożyć do szklanki wypełnionej wodą. Świeże jajko natychmiast spadnie na dno. Jeśli jajko utrzyma się na powierzchni, lub tuż pod nią – wyrzucić trzeba je natychmiast.
Jajka na omlet należy najpierw umyć a następnie rozbić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na bardzo sztywną masę. Do białek dodać żółtka i zmiksować. Ostatnim etapem przygotowania masy jest dodanie mąki pszennej. Dosypaną mąkę należy delikatnie wmieszać do jajecznego puchu.
Omlet smaży się w głębokich patelniach z nieprzywierającą powierzchnią. Użyć można masła klarowanego lub oleju. Na rozgrzany tłuszcz wylewa się masę jajeczną i nie miesza. Łopatką należy delikatnie podwijać brzegi, aby płyn wpływał pod spód i się ścinał. Można patelnię przykryć przykrywką i czekać na całkowite ścięcie się omleta, albo przewrócić go na drugą stronę i dopiec.
Podczas smażenia można do potrawy dodać warzywa lub owoce – omlet smakuje jednakowo świetnie na słono i na słodko. Jeśli chcemy uzyskać fajny efekt owoców zatopionych w jajku, to dodajmy maliny, borówki amerykańskie, jagody, plastry bananów do masy, gdy jeszcze nie ścięła się na wierzchu – owoce wpadną do środka, zapieką się, puszczą smaczny sok. Taki omlet posypuje się na talerzu cukrem pudrem, polewa czekoladą, śmietanką.
Podobnie można dodać kawałki papryki, pomidorów, pieczarek, wędlin i uzyskać potrawę słoną. Omlet na słono najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem z dodatkiem masła.

www.workshopofnature.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here