Pyszna jajecznica

Mieszkając na wsi mam tak naprawdę pod nosem dużo naturalnego jedzenia. Prawie przy każdym domu posiada się tutaj ogródek i ma się kilka, bądź kilkanaście kurek. Mają one gdzie biegać i mogą sobie podjadać trawkę, oraz inne robaczki. Kura na wsi ma dużo lepiej, niż te które są zamykane w różnego rodzaju kurzarniach. Każdy, kto miał okazję chociaż raz w życiu zjeść prawdziwe wiejskie jajko, widzi od razu różnicę pomiędzy takim, a tymi które są dostępne w dyskontach po bardzo niskich cenach. Żółtko jaja z supermarketu jest wręcz pomarańczowe i naprawdę nie wygląda zbyt apetycznie. Śmiałem się nawet kiedyś do mojej dziewczyny, że nigdy bym się takiego jajka nie tknął.

Przyzwyczaiłem się bowiem do takich, jakie przez całe życie mam w domu rodzinnym i chyba nigdy nie byłem zmuszony, by kupować jajka w mieście. Jeśli wyjeżdżałem na dłużej do miasta, to zawsze udało mi się przemycić ze sobą chociaż jedną formę, do której wchodzi 10 sztuk. Zawsze miałem pewność, że będę sobie mógł z tego zrobić 3 razy jajecznicę, lub jakiś omlet. Jajka dają tak naprawdę zupełną dowolność i możemy z nich zrobić praktycznie dziesiątki potraw. Jajko na miękko, na twardo, omlet, jajecznica, jajko jako dodatek do wielu ciast i mógłbym tak dalej wymieniać godzinami. Jednakże moją ulubioną potrawą jest zdecydowanie jajecznica.

Od małego chłopca uwielbiałem jeść śniadanie związane z jajkami. Jak zrobić jajecznice wiedziałem już mając 8 lat. Smażyłem sobie ją sam i wychodziła mi naprawdę pyszna. Do tego stopnia, że moja starsza siostra prosiła mnie zawsze, bym wbił więcej jajek i podzielił się także z nią. Nie miałem wyboru, gdyż ona też często mi we wszystkim pomagała. Przygotowywałem więc to z miłą chęcią dla większej liczby osób i nie stanowiło to dla mnie problemu. Z czasem nauczyłem się robić jajecznicę z dodatkiem różnych ciekawych rzeczy, gdyż smak takiej najpopularniejszej, czyli na maśle, bądź boczku, znudził mi się szybko. Moją ukochaną jajecznicą była ta na lubczyku, który jest mocno nie docenianą rośliną.

4emotion.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here