Niektóre osoby nie przepadają za selerem naciowym, gdyż nie mogą znieść jego smaku. Jednakże nie trzeba zjadać go samopas, można dodać do sałatek, albo zrobić z jego dodatkiem pyszne smoothie! Sprawdź, dlaczego warto polubić seler naciowy i dodawać go do swojej codziennej diety!
Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/seler-naciowy-wlasciwosci-dietetyczne-i-odzywcze/
Seler naciowy
To wręcz podstawa we wszystkich dietach odchudzających i oczyszczających. Korzeń selera dodaje smaku potrawom, a także może zastąpić sól. Seler naciowy również świetnie sprawdzi się w sałatkach warzywnych, a także jako dodatek do smoothie.
W selerze naciowym znajduje się dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach! Zawiera on też naturalną witaminę B oraz kwas foliowy i witaminę PP. W bulwie i w liściach znajdziesz również bardzo dużo beta-karotenu, tak samo jak i w łodyżkach o kolorze ciemnozielonym. W selerze naciowym znajduje się również witamina młodości, czyli witamina E. Ma on także sporo fosforu, najwięcej z dostępnych powszechnie warzyw korzennych oraz dużo potasu, wapnia i cynku. Znajduje się również w nim niewielka ilość magnezu oraz żelaza.
W leczeniu
Seler naciowy jest również cenioną rośliną leczniczą, gdyż już od czasów Hipokratesa był stosowany jako środek na uspokojenie. Poleca się go również panom w formie afrodyzjaku. Dieta selerowa pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn, które znajdują się w pożywieniu, a także pobudza przemianę materii, tym samym usuwając szkodliwe produkty uboczne z tego procesu.
Jedzenie selera w każdej postaci może również przynieść ulgę w boleściach stawowych oraz wzmaga produkcję żółci, co znacznie zapobiega jej zastojowi w woreczku żółciowym
Seler znacznie ułatwia trawienie oraz likwiduje zaparcia, a także spożywany regularnie w diecie pomoże nam w walce z nadciśnieniem tętniczym. Seler naciowy nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak również jako dodatek do wielu potraw na diecie. Można z niego również wyciskać sok i łączyć z innymi ulubionymi dodatkami!
Przeczytaj też: http://radiobc.pl/jak-ugotowac-bob/