Zaparcia w ciąży - jak radzić sobie z tym problemem?

Zaparcia dotykają niemal każdą kobietę będącą w ciąży. Jest to związane z hormonami, głównie progesteronem, a także z tym, że powiększający się brzuch uciska na jelita, w efekcie czego stolec staje się twardy i trudniej jest go wydalić. Niestety, stosowanie preparatów przeczyszczających nie jest dobrym pomysłem podczas ciąży i zawsze musi być skonsultowane z lekarzem. Lekarz może przepisać pacjentce np. czopki, jednak najlepiej jest po prostu takim zaparciom zapobiegać. Najważniejszym czynnikiem, jeśli chodzi o zapobieganie zaparciom u kobiet w ciąży, jest picie odpowiednich ilości płynów – muszą to być minimum 2 litry dziennie. To dodatkowo sprawia, że stolec jest mniej zwarty. Poza tym trzeba zadbać o dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości błonnika. Można spożywać na przykład płatki owsiane, otręby, a także duże ilości warzyw. Natomiast jeśli już zaparcia się pojawią, jest kilka sposobów, które pomogą je zniwelować. Dobrym sposobem jest na przykład wypijanie na czczo ciepłej wody z łyżeczką miodu czy też spożywanie suszonych śliwek. Doskonale działa zwłaszcza namoczenie ich na noc – rano należy zjeść śliwki i wypić wodę, w której się moczyły. Te naturalne sposoby są całkowicie bezpieczne, nawet w ciąży, więc warto po nie sięgnąć, aby zapobiec zaparciom.

cialomarzen.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here